230 oseb Posavci.si Posavci.si
xZUPANC, Karel


Rojen:  9. december 1877, Primož pri Šentjurju pri Celju

Umrl:  25. avgust 1946, Sevnica


Kraj delovanja: 


Rodil se je posestniku Karlu Zupancu in Neži, rojeni Škorc. 1907 se je v Sevnici poročil z Jožefo Volavšek, hčerjo veleposestnika Franca Volavška iz Šmarja pri Sevnici. 1908 je v Šmarju kupil Severjev mlin in posestvo. Z ženo sta se naselila v stanovanjskem delu ob mlinu. 15. 8. 1908 se je včlanil v sevniško zadrugo pekov, mlinarjev in žagarjev. Podjetni Zupanc je mlin preuredil v avtomatiziran valjčni mlin. Iz njega je nastalo večje mlinsko obrtno-industrijsko podjetje, ki je zaposlovalo okoli sedem ljudi. Za tiste čase sodoben mlin, ki je zmogel predelati železniški vagon žita na dan, je mlel zelo dobro moko. Do druge svetovne vojne je bil edini te vrste v brežiškem okraju. Mlel je predvsem za potrebe brežiškega, krškega in trboveljskega okraja, žito za mletje je prihajalo po železnici tudi iz Slavonije.

Sredi marca 1920 je Zupanc kupil preko posrednika, sevniške tovarne kopit bratov Winkle, hotel Neuheim istoimenske propadle nemške zadruge pri železniški postaji v Sevnici. Hotel, ki je bil vse do konca prve svetovne vojne glavno zbirališče tukajšnjih Nemcev in nemčurjev, je prešel v slovensko last, Zupanc pa ga je preimenoval v hotel Triglav. Pridobil si je obrtno dovoljenje za gostinstvo, vendar ga je kmalu oddal v najem. Po prvi svetovni vojni je enonadstropni stanovanjski del ob mlinu obnovil in mu dozidal nov stanovanjski trakt s šesterokotnim vogalnim stolpičem in z leseno verando. Ob cesti pred hišo je dal postaviti mostno tehtnico za tovore. Na njej so tehtali tudi kostanjev les za tovarno Jugo-Tanin, ker je ta ni imela. 1934 ga je občina Zabukovje imenovala za častnega občana zaradi zaslug pri oskrbi s prehrano občine, ko je 1931 toča tam uničila vse poljske pridelke.

Z ženo Jožefo sta imela otroka Karla in Marto. Sin Karel (1909–1945) se je po študiju mlinarstva na višji šoli v avstrijskem Linzu zaposlil v domačem podjetju. Zupanc je dal hčer Marto (1911–1996) učiti v šole na tujem. Opravila je trgovsko šolo v Gradcu, hotelirsko šolo v Zürichu (Švica) in Anecyju (Francija) ter kuharsko šolo v Parizu. Spomladi 1931 je kot prva Sevničanka opravila šoferski izpit. 1939 se je poročila z dr. Vladimirjem Murkom, profesorjem finančnega prava na pravni fakulteti v Ljubljani. 1940 je oče prepisal hotel nanjo. Z začetkom okupacije 1941 se je Zupanc umaknil pred izselitvijo in med vojno živel pri hčeri v Ljubljani. Sin Karel je šel v partizane, kjer je bil proti koncu vojne ranjen. Ko je bil na okrevanju, je bilo skrivališče izdano Nemcem in je bil ubit 6. 1. 1945 v Strmcu pri Vačah. Hotel Triglav je bil 17. 5. 1945, pet dni po osvoboditvi, porušen skupaj z železniško postajo in sosednjo restavracijo Merc-Zupančič v silovitih eksplozijah vojaških eksplozivnih sredstev, ki so bila začasno uskladiščena v vseh treh stavbah. Po vojni se je oče Zupanc vrnil in nadaljeval z mlinsko dejavnostjo do svoje smrti.

 

Literatura
Zelič Z.: PSOvS (2006), 194–196.


Glej tudiPrispeval: Zavod Neviodunum
Zadnja sprememba: 29.3.2015, Zavod Neviodunum

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh