230 oseb Posavci.si Posavci.si
xPETRIČ, Jožef


Rojen:  15. marec 1877, Vrhovo

Umrl:  19. april 1935, Ljubljana


Kraj delovanja: 


V času obiskovanja gimnazije v Ljubljani je bil član Zadruge, dijaškega društva somišljenikov in tvorcev moderne. Študiral je filozofijo na Dunaju. Kot suplent je poučeval v Ljubljani, nato na Dunaju. Učiteljski poklic je nadaljeval kot domači učitelj pri grofu Herbersteinu. Ta mu je pomagal leta 1914 pridobiti mesto pri vojaškemu tiskovnemu uradu na Dunaju, kjer se je seznanil z vrsto uglednih novinarjev. Ker se je gibal v družbi tujcev, zlasti ameriških novinarjev, ga je oblast poslala na koroško fronto, kjer je ostal do konca vojne. 

Po vojni se je v celoti posvetil novinarstvu. Zaposlen je bil sprva v Beogradu, nato v uredništvu časopisa Naprej, glasila Slovenske socialne demokracije. V letih 1923-1924 je list izhajal v Krškem, vendar je Jožef Petrič takrat že urejal glasilo Avtonomist, ki je izhajalo v letih 1921-1924. Po prenehanju časopisa je bil novinar pri Slovencu, kasneje pri Narodnem listu, Kmetskem listu in Jugoslovanu (1930-1931). Članke je objavljal tudi v čeških in dunajskih časopisih.

Politično se ni strankarsko opredelil, v člankih pa zastopal idejo o popolnem političnem priznanju slovenskega naroda. Bil je mojster satiričnih podlistkov, hudomušnih kramljanj, ki niso bili osebno žaljivi, pretehtanih političnih uvodnikov. Imel je izbrušen slog in prepoznaven jezikovni izraz, v tem mu pripisujejo mesto takoj za Franom Levstikom.

 

Literatura
SBL 2 (1933-1952), str. 326; Bačer K.: GzDBL (2004), str. 178


Glej tudiPrispeval: Zavod Neviodunum
Zadnja sprememba: 24.3.2015, Zavod Neviodunum

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh