230 oseb Posavci.si Posavci.si
xKERIN, Alojz


Rojen:  12. februar 1906, Brod pri Podbočju

Umrl:  10. januar 1966, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Bil je drugi sin (4. otrok) Alojza Kerina (1879-1951) in Antonije roj. Stritar (1881-1965). Osnovno šolo je obiskoval v Sv. Križu, gimnazijo v Novem mestu (maturiral 1927). Kot gimnazijec je sodeloval pri ljubiteljskem gledališču in glasbenih ter športnih društvih (orodni telovadbi, skoki s palico, met kopja). Študiral je na Tehniški fakulteti v Ljubljani, na oddelku za kulturno geodezijo (diplomiral 1934). Bil je priznan strokovnjak na področju hidrotehnike, uravnavanja hudourniških voda, vodnega gospodarstva in gozdarstva.

Med vojno je od leta 1941 deloval kot ilegalec, na njegovem domu so se sestajali ilegalci, kljub bivanju policijskega uradnika dr. Lovra Hacina v isti zgradbi. Leta 1944 so ga zaprli, kot zapornik na prisilnem delu je gradil Moderno galerijo. Po vojni je delal na Ministrstvu za gozdarstvo LRS (1945-1948), v komisiji za vodno gospodarstvo na Ministrstvu v Beogradu (1948-1950), po vrnitvi v Ljubljano in zdravljenju na Golniku zaradi tuberkuloze pa kot predsednik komiteja za vodno gospodarstvo SRS in od 1960 kot direktor Zavoda za vodno gospodarstvo Slovenije.

Organiziral je vodnogospodarsko službo v državi Jugoslaviji in republiki Sloveniji, njegove strokovne rešitve pa so vgrajene v številne slovenske vodotoke in hidrotehnične objekte: avtomatske zapornice v Šutni, Plečnikove zapornice na Ljubljanici, regulacija Pesnice, Save in Mure, sodeloval je pri raziskovanju in urejanju Ljubljanskega barja, Cerkniškega jezera, Planinskega polja. Pri sanaciji Blejskega jezera je razvil izvirno rešitev z dovodom Radovne v jezero in mestnim kolektorjem, kar pa zaradi stroškov ni bilo v celoti realizirano. Predlagal je zakonodajo o varstvu voda, sodeloval na kongresih (npr. Kongres za visoke pregrade v Dubrovniku), opozarjal in iskal rešitve za poplavne vodotoke in področja (npr. večletno opozarjanje zaradi neurejene Savinje). Vodno skupnost Krško polje so ustanovili leta 1953, naredili prekope in kanale in osušili močvirna področja okoli Jelš, pri Velikem Podlogu, Kalce-Naklu, Malem Mraševem itd.

Lojze Kerin je bil v svojem času znan tudi kot odličen glasbenik. V času študija se je vključil v APZ pod vodstvom Franceta Marolta in ostal član zbora 13 let. Znan je bil po solistični izvedbi pesmi Sem Ribn´čan Urban. Soproga Mirca (Marija Doroteja) Kerin roj. Štefin (6. avgust 1913 – 28. januar 1983) je končala študij na glasbenem konservatoriju v Ljubljani (generacija Bojana Adamiča in Sama Hubada) in profesionalno pela v zboru Slovenske filharmonije.

 

Literatura
K&S (1995), str. 101-106 (Kerin A. in M.); ES 5 (1991), str. 53 (Bleiweis J.); Zbornik 100 let ŠvVP (2002), str. 15 (Valentinc M., Marinčič M.)


Glej tudiPrispeval: Zavod Neviodunum
Zadnja sprememba: 20.3.2015, Zavod Neviodunum

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh