230 oseb Posavci.si Posavci.si
xGORIŠEK, Bojan


Rojen:  5. junij 1962, Celje

Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rodil se je gostilničarskemu paru Alojzu Gorišku in Mariji, rojeni Jež, kot mlajši izmed dveh sinov. Mladost je preživel v domači Loki pri Zidanem Mostu. Tu je obiskoval prva dva razreda osnovne šole, ostale v Sevnici. Klavir je začel igrati s trinajstimi leti. Program nižje glasbene šole, ki ga običajno učenci obvladajo v šestih ali sedmih letih učenja instrumenta, je obvladal v treh letih. 1977 je bil sprejet na srednjo glasbeno šolo v Ljubljani, študij pa je 1982 nadaljeval na Akademiji za glasbo pri profesorju Aciju Bertonclju, kjer je 1986 diplomiral. Izpopolnjeval se je pri Herbertu Hencku v Kölnu, nato pa je stopil na pot svobodnega umetnika. Od 2007 je izredni profesor za komorno igro na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Gorišek je vodilni slovenski pianist na področju sodobne glasbe. Njegov koncertni repertoar sestavljajo predvsem dela skladateljev 20. in 21. stoletja, sicer pa je krstil mnogo novitet slovenskih skladateljev. V svoji karieri je sodeloval s priznanimi glasbeniki kot so Luciano Berio, Vinko Globokar, Jane Manning, George Crumb, Henri Dutilleux, Irena Grafenauer, John Edward Kelly, David Harman, Walter Proost idr. kot tudi s številnimi orkestri in komornimi skupinami (Les Percussion de Strasbourg). Koncertiral je po vsej Evropi (Nemčija, Italija, Finska, Francija, Nizozemska, Španija, Avstrija, Portugalska, Švica, Švedska, Madžarska, Češka, Hrvaška, Slovenija), Rusiji, ZDA, Južni Ameriki in Kitajski. Nastopil je v nekaterih eminentnih dvoranah (Musikferein - Dunaj, Vatroslav Lisinski - Zagreb, Cankarjev dom - Ljubljana, Tiergarten Kirche, Fontane Haus - Berlin, Cite Internationale Des Arts, Musicora - Pariz, Nybrokajen - Stockholm, Louisville Concert Hall, Merkin Hall - New York, Steinway Hall - New York, Kennedy Center - Washington, Teresa Carreno Concert Hall - Caracas, Teatro Colon - Bogota, Beijing Concert Hall - Peking, Midem - Cannes, Opera Comique - Paris, Philharmonic Hall - Voronezh, Rusija, Henry Wood Hall - London idr.).

Za nizozemsko založbo Blaricum Music Group, za katero je ekskluzivno snemal med 1993–2000, je posnel celoten klavirski opus in pesmi Erika Satija (10 CD plošč - več kot 11 ur glasbe), kar je eden največjih slovenskih diskografskih prodorov v svet, celoten opus za klavir in dva klavirja Georga Crumba (4 CD plošče), Concord-Sonato Charlesa Ivesa ter Solo Piano in Etudes Philipa Glassa (2 CD plošči). Njegov stric je skladatelj Jakob Jež.

Nagradi: nagrada Zlata ptica (1986); nagrada Prešernovega sklada (2006).

 

Literatura
ES 3 (1989), 284; SLHUvLpZM (2007), 37–38; OS (2008), 118–119.

GM, mar. 1995, št. 6, 1, 8–9 (slika); Delo, 25. 1. 2006, št. 20, 9 (slika); Polet, 24. 1. 2008, št. 4, 10–13 (slika); http://bojangorisek.com/; http://www.ag.uni-lj.si/index.php?page=zaposleni&action=detail&zaposleni_id=22 (28. 11. 2013).


Glej tudiPrispeval: Zavod Neviodunum
Zadnja sprememba: 29.3.2015, Zavod Neviodunum

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh