230 oseb Posavci.si Posavci.si
xGERLOVIČ Franc
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

GERLOVIČ, Franc


Rojen:  26. februar 1887, Župeča vas

Umrl:  februar 1944, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Meščansko šolo je obiskoval v Krškem, nadaljeval v novomeški gimnaziji in maturiral na klasični gimnaziji v Ljubljani. Medicino je študiral na Dunaju, tu je bil tudi član katoliškega študentskega društva Danica. Diplomiral je leta 1916 in bil takoj zatem mobiliziran. Po razsulu Avstro-Ogrske se je priključil Maistrovim borcem za Slovenijo.

Po 1. svetovni vojni je devet let delal kot okrajni zdravnik v Brežicah, skrb je posvečal zlasti preventivni medicini: gradnji betoniranih greznic in gnojnih jam, higienskih stranišč, urejanju vodnjakov, organiziranju novih zdravstvenih postaj. Na domu je vodil ambulanto za železničarje in bil kopališki zdravnik v Čateških toplicah. 1928 je postal ravnatelj splošne bolnišnice v Ljubljani, 1933 direktor bolnice za duševne bolezni v Kovinu (Banat), 1934 ravnatelj Bolnišnice za duševne bolezni Ljubljana-Studenec, ki je imela oddelek v Ljubljani na Poljanskem nasipu in oddelek na Studencu v Polju. Zgradil je nov oddelek za moške paciente (zanj si je prizadeval že predhodnik dr. Stevo Divjak) in hlev za živino na Fužinah ter pristavo na Razorih nad Podlipoglavom za usmerjeno delovno terapijo psihiatričnih bolnikov.

Leta 1938 je bil izvoljen za predsednika disciplinskega sveta Zdravniške zbornice za Dravsko banovino. Ko se je začela vojna, je zdravnikom, študentom medicine in rojakom iz Posavja nudil izdatno pomoč (zaposlitve, hrano, medicinsko opremo, jih skrival med bolniki), kar je pri delu osebja izzvalo nasprotovanje. Z oblastjo je bil v neprestanih sporih zaradi samovoljnega razpolaganja z bolnišničnimi prostori. Primarija dr. Mihaela Kamina so ustrelili 19. 1. 1944, dr. Gerloviča pa aretirali 12. 2., nato je izginil brez sledu. Šele 1985 sta bila odkrita dokumenta slovenskega domobranstva, ustreljen je bil za gasilskim domom na Lavrici.

Dr. Franc Gerlovič je oče akademske slikarke Alenke Gerlovič (17.9.1919) in operne umetnice Vande Gerlovič (25.5.1925).

 

Literatura
Slovenski psihiatri (1996), str. 84-91; ES 3 (1989), str. 206; Gerlovič A.: Moj oče, dr. Franc Gerlovič. – V: Borec, let. 39, št. 2/3 (1987), str. 143-151


Glej tudiPrispeval: Zavod Neviodunum
Zadnja sprememba: 17.3.2015, Zavod Neviodunum

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh