230 oseb Posavci.si Posavci.si
xFON, Emilija


Rojena:  1. november 1897, Celje

Umrla:  13. oktober 1984, Kostanjevica na Krki


Kraj delovanja: 


Oče Ivan, gimnazijski profesor, je umrl zgodaj, zato je skrb za 15-letno Emilijo in še tri otroke ob materi Avgusti prevzel njen brat Otmar Krajec, zdravnik in mestni fizik v Ljubljani. V Ljubljani je Emilija končala dekliški licej, v Pragi pa študirala farmacijo. Službovala je v lekarnah Prozhazka (Bahovec) in Leustek v Ljubljani ter Gradišnikovi na Jesenicah, 1927 se je preselila v Kostanjevico na Krki, kjer je do upokojitve vodila (do 1949 zasebno) lekarno.

V Kostanjevici na Krki je delovala v takratni Meščanski skupnosti (tajnica in blagajničarka) in vodila Planinsko društvo.

Velik del življenja je prijateljevala z arhitektom Jožetom Plečnikom, ki je za Kostanjevico na Krki izdelal tudi vrsto projektov: ciborij za župno cerkev sv. Jakoba (1933), načrt za lekarno, kjer je bilo tudi stanovanje Fonove (zidava stavbe 1938), ex librise in logotipe (tudi glinasti model) za lekarno, za Meščansko skupnost Kostanjevica (tudi pečat, grb, grafično podobo kuvert, pisemskega papirja), božjepotne podobice, razglednice, tiskovine za cerkev na Slinovcah … Pripravil je tudi obširne preureditvene načrte za samo mesto (regulacijski načrt, Dvor občestva meščanov), za okolico cerkve Matere dobrega sveta na Slinovcah (z dostopno potjo iz Kostanjevice, obnovo kapelice sv. Jurija in novih vrat cerkve MDS). Realizirana so njegova spomeniška dela na kostanjeviškem pokopališču: nagrobnik družine Fon, otroški grob. Dragocena pričevanja dobe in ustvarjalnosti najpomembnejšega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika pa so pisma Emiliji Fonovi (310), ki jih hrani Arhitekturni muzej v Ljubljani.

 

Literatura
PJPEF (2002); VT (2003), str. 688 (Bačer K., N. Petrov); str. 627-635 (Petruša-Štrukelj E.)


Glej tudiPrispeval: Zavod Neviodunum
Zadnja sprememba: 17.3.2015, Zavod Neviodunum

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh