230 oseb Posavci.si Posavci.si
xCERJAK Slavko
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

CERJAK, Slavko


Rojen:  6. februar 1956, Brežice

Umrl:  22. marec 2008, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Prvi in drugi razred osnovne šole je obiskoval v Artičah, ostale razrede osemletke pa v Krškem. V Brežicah je hodil na gimnazijo, nato se je leta 1974 vpisal na študij igralstva na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani.

Igralstvo ga je navduševalo že v osnovni šoli v Artičah in v gimnaziji, kjer je sodeloval v dramskem krožku pri prof. Lelićevi, deloval pa je tudi na Radiu Brežice, kjer je eno leto vodil mladinsko oddajo, med študijem in tudi kasneje pa je sodeloval v Kulturno umetniškem programu na Radiu Slovenija. Kot igralec je igral v raznih slovenskih gledališčih (Eksperimentalno gledališče Glej, Mestno gledališče Ljubljansko, SNG – Drama Maribor, Prešernovo gledališče Kranj, SNG – Opera Ljubljana, Cafe teater Ljubljana, Špas teater Mengeš) in tudi v SNG – Operi Ljubljana, na TV Slovenija in pri Viba filmu. Sprva je deloval v gledališču Glej, kjer je imel prvo večjo vlogo v igri Zapiski o sistemu Vitomila Zupana. Vse od leta 1979 je bil zaposlen v Mestnem gledališču Ljubljanskem, kjer je odigral več kot 50 različnih vlog. Na domačiji svojih staršev v Zgornjem Obrežu je leta 2002 ustanovil Satirično gledališče Cerjak, kjer je delal z mladimi in pripravljal gledališke delavnice ter predstave. Bil je tudi ustanovitelj Društva Strigale.
Za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj meddr.: Borštnikovo nagrado za mladega igralca (1982), Severjevo nagrado (1984), nagrado Zlata ptica (1985), Dnevnikovo nagrado (1992)

Nekatere vidnejše vloge v gledaliških predstavah: Stomil v Tangu (S. Mrožek), zdravnik v Ni človek kdor ne umre (D. Jovanović), Klavdij v Hamletu (W. Shakespeare), Josef K. v Procesu (F. Kafka), Walter v Razbitem vrču (H. Kleist), Ernest v Važno je imenovati se Ernest (O. Wild), Higgins v Pigmalionu (G. B. Shaw), Hjalmar v Divji rački (H. Ibsen) in osmi porotnik v Dvanajst jeznih mož. Igral je tudi v filmih: Razseljena oseba, Dediščina, Leta odločitve, Ljubezen, Doktor, Primož Trubar, Čisto pravi gusar, Zakaj jih nisem vse postrelil, Peta hiša na levi, Jogurt, Obletnica, Ljubljana je ljubljena in dr.

 

Literatura
OIV; ES 2 (1988), str. 35; Sunčič Jenko N.: Slavko Cerjak: »Gledališče je lahko povsod«. V: SG, let. 2, št. 50 (20.03.2002), str. 20; Mavsar S.: Komedija ni slaba stvar. Hvala bogu, da obstaja! V: PO, let. 7, št. 67 (jun. 2003), str. 8-10.


Glej tudiPrispeval: Zavod Neviodunum
Zadnja sprememba: 30.3.2015, Zavod Neviodunum

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh