230 oseb Posavci.si Posavci.si
xBREGANT Jurij
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

BREGANT, Jurij


Rojen:  23. avgust 1840, Sveti Štefan pri Šmarju (Vinski vrh pri Sevnici)

Umrl:  24. december 1920, Pobrežje pri Mariboru


Kraj delovanja: 


Ljudsko šolo je obiskoval v Sevnici, učiteljski izpit opravil v Mariboru, ko je že bil učitelj pri Svetem Antonu (Gorenjem Leskovcu). Zasebno šolo je v Gorenjem Leskovcu, z dovoljenjem župnijskega predstojništva v Rajhenburgu, odprl v jeseni 1864 v leseni cerkovnikovi hiši. Že naslednje leto je bila s finančno pomočjo veleposestnika na Blanci Alojzija Lenčka sezidana šolska soba in nakupljena učila. Po odlično opravljenem učiteljskem izpitu ga je škof Anton Martin Slomšek vabil v Maribor, vendar se je vrnil k Svetemu Antonu. Šolo je vodil do leta 1871, v tem letu je postala enorazrednica.

Pozneje je poučeval še v Ljutomeru, Kanalski dolini, Trbižu, Žabnici pod Sv. Višarjami in ponovno na Štajerskem: na Zdolah, v Negovi in pri (Sv.) Benediktu v Slovenskih goricah. Povsod je veliko skrb posvečal slovenščini; sam je za otroke napisal nekaj iger in jih učil bogastva slovenske ljudske kulture s pomočjo ljudskih pesmi. Z dodatnimi urami je bistrim učencem omogočal nadaljevalni študij. Izšolal je vseh svojih 17 otrok, večinoma se jih je posvetilo očetovemu poklicu. Zaradi odločnega zagovarjanja slovenstva mu je oblast pogosto povzročala nevšečnosti (prestavitve, preiskave, zapostavljanje).

 

Literatura
KDsM za 1933 (1932), str. 82-83; Brinar J. & I. Knapič & A. Skalovnik: Zbirka zgodovinske in bajeslovne učne snovi … (1903), str. 94; Bojc E.: Šole in učiteljstvo na Slovenskem Štajerskem pred sto leti. V: ČzZiN, let. 43 = n.v. 8 (1972), str. 294


Glej tudiPrispeval: Zavod Neviodunum
Zadnja sprememba: 15.3.2015, Zavod Neviodunum

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh