230 oseb Posavci.si Posavci.si
xBORŠTNIK Božo
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

BORŠTNIK, Božo


Rojen:  27. december 1889, Hinje pri Žužemberku

Umrl:  28. maj 1974, Kostanjevica na Krki


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval pri očetu Pavlu, učitelju v Hinjah, in v Ljubljani, gimnazijo v Trstu (maturiral 1911). Pravo je študiral na Karlovi univerzi v Pragi in bil vmes tajnik ruskega in ameriškega konzulata v Trstu. Bil je član slovenskega Tajnega odbora, ki je bil povezan s češko skupino kulturnih delavcev in politikov enakega imena. Po 1. svetovni vojni (vojak na italijanski in ruski fronti) se je zaposlil pri Ministrstvu za trgovino in industrijo v Ljubljani. 1928 je postal urednik Jutra (poldrugo desetletje), kjer je pisal tudi podlistke (psevdonim dr. Žlebir), uvodnike in ocene.

V času med obema vojnama se je zelo dejavno udejstvoval v javnem življenju. 1940 je bil med pobudniki za ustanovitev protifašistično usmerjenega Društva prijateljev Sovjetske zveze, bil je tudi član ilegalne organizacije Stara pravda, ki se je razšla z Osvobodilno fronto in delovala v ilegali kot podpornica stari jugoslovanski vladi v Londonu. Med 2. vojno je bil večkrat zaprt, zaprt in nadziran pa tudi po njej.

Govoril je skoraj vse evropske jezike in o jezikoslovju tudi pisal v Jezik in slovstvo, prevajal iz ruščine, češčine, francoščine (zlasti za časopise). Po letu 1950 je kot upokojenec živel v Kostanjevici na Krki, kjer je tvorno sodeloval pri Dolenjskem kulturnem festivalu, organizaciji delovanja Forme vive in kostanjeviških galerij, pri kostanjeviškem planinskem in kulturnem društvu.

Dela:

Jutro (urednik 1928-?); Usodno pismo (1938)

 

Literatura
Smrekar, L.: Ob jubileju Boža Borštnika. V: DR, št. 9 (22. 1. 1970), str. 111-112; Vodušek-Starič, J.: Slovenski špijoni in SOE (2002), str. 141, 327-328, 386.


Glej tudiPrispeval: Zavod Neviodunum
Zadnja sprememba: 30.3.2015, Zavod Neviodunum

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh