230 oseb Posavci.si Posavci.si
xČERNETIČ Karel
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

ČERNETIČ, Karel


Rojen:  12. september 1878, Kostanjevica na Krki

Umrl:  26. oktober 1953, Krško


Kraj delovanja: 


Po ljudski šoli v Kostanjevici se je izučil za sedlarja in tapetnika v Brežicah (1894-1897), nato pa je bil obrtnik v Krškem. Za poklic sedlarja, tapetnika in ličarja vozov je izučil vrsto vajencev. Njegovo delavnico v Krškem je odkupil Janez Pislak (1955), ki je obrt nadaljeval.

Bil je aktivni član Mestnega gospodarskega odbora Krško in skrbel zlasti za parkovno podobo mesta (nasaditev kostanjev pred Valvasorjevo hišo in pri sejmišču, postavitev klopi pri gradu, sv. Rozaliji …). Pri Prostovoljni požarni brambi je sodeloval nad 50 let, tudi kot načelnik in predsednik društva. Bil je sopobudnik za ustanovitev društvene pihalne godbe (z Lovrencem Glogovškom in Antonom Omerzo), ki je pod vodstvom Jožeta Žabkarja izvedla prvi koncert jeseni 1919. Igrala je do leta 1964. Daroval je precej sredstev za instrumente in za delo gasilcev.

Za društveno življenje in sožitje v mestu je vzgajal tudi otroke: sin Stanko je pred 1. svetovno vojno skrbel za knjižnico katoliškega Prosvetnega društva, hči Minka je kot igralka in pevka nastopala pri Prosvetnem društvu, KUD Viktor Parma in pri DKD Svoboda. Valvasorjevi knjižnici Krško je darovala družinsko zapuščino, ki je povezana s Krškim (fotografije, prt izgnancev, odličja, razglednice, dokumente).

 

Literatura
SGvK (1971), str. 24 ; VKK-D


Glej tudiPrispeval: Zavod Neviodunum
Zadnja sprememba: 16.3.2015, Zavod Neviodunum

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh